Ο πληθυσμός του Λιβάνου μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, συνεχίζει να διαδηλώνει και να ζητά την παραίτηση του Προέδρου Μισέλ Αούν. Σημειώνεται ότι η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 158 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000 και την καταστροφή μιας μεγάλης λωρίδας της μεσογειακής πόλης. Το επικίνδυνο υλικό ήταν αποθηκευμένο επί χρόνια χωρίς μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι και γίνονται έρευνες για το εάν η έκρηξη οφείλεται σε εξωτερική παρέμβαση, αμέλεια ή ατύχημα.
Ο οργισμένος λαός του Λιβάνου, ξεχύθηκε στους δρόμους και κάνει έκκληση για παραίτηση ολόκληρης της Κυβέρνησης, η οποία συστάθηκε τον Ιανουάριο, με την υποστήριξη της ισχυρής οργάνωσης Χεζμπολάχ και των συμμάχων της. Μέχρι στιγμής οι Υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν, το ίδιο και αρκετοί βουλευτές. Σήμερα παραιτήθηκε και η Υπουργός Δικαιοσύνη επικαλούμενη την καταστροφική έκρηξη. Ο Πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την πολιτική ελίτ ότι εκμεταλλεύεται τους κρατικούς πόρους για ίδιον όφελος. Αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν και για την επιρροή του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι οι χώρες πρέπει να αποφύγουν την πολιτικοποίηση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού. Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Λιβάνου.
Με πληροφορίες από KYΠΕ